Zamieszczone przez golibroda
[OII] Centralka elektryczna - skąd pociągnąć napięcie +12V
Zwiń
X
-
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
-
-
Poprosł mnie kolega patricos82 o przygotowanie kabelków do podłączenia CB.
Zobaczcie na zdjęciu co mi wyszło. W skrzynce bezpieczników do włożenia jest jeden pin. Oczko do przykręcenia masy. W miejscu podłączenia CB dałem wtyczkę z gniazdem. Po przylutowaniu do zasilania CB będzie to można rozłączyć i zabrać radio ze sobą.Załączone plikiTempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
Komentarz
-
-
kross12
-
kross12
-
Witam,
Mam O2 TOUR i niefabryczne radio, czy tym sposobem można pociągnąć +12V po stacyjce czy jest jakiś problem. Elektryk w ASO powiedział, że jest jakiś problem i na razie nie jest to możliwe bo CAN generuje jakieś błędy. Czy gość mi ściemnił czy coś w tym jest? Na razie mam podłączone radio do oryginalnej kostki ale irytuje mnie trochę wyłączanie i włączanie z palca za każdym razem.Pozdrawiam GregorS
Komentarz
-
-
-
Zamieszczone przez blind_walkergregors, Zmień ASO : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...light=konektor
A elektryka będę uczył zabawy z prądem
Na niemieckim forum znalazłem TO
P.S. PoprawionePozdrawiam GregorS
Komentarz
-
-
gregors, Popraw linka, nie działa. Coś mi się wydaję, że nawet i jeśli coś sknociłoby się na gwarancji, to spece z ASO nie dojrzeliby się jakiś zmian w elektryce, tym bardziej, że można kupić ori piny do skrzynki bezpieczników, wszystko masz opisane jak rozkręcić, podłączyć itd, więc jak uważasz.
Komentarz
-
-
Dziś wybrałem się do ASO i pogadałem z elektrykiem.
I co się okazało: +12V po stacyjce jest ale jak kluczyk jest przekręcony i świecą światła mijania (jak ktoś ma w automacie). Co by ufać ale sprawdzać (stare powiedzenie kolegów z pracy ) wziąłem w rączki miernik i sprawdziłem - jest tak jak mówił.
Przy czysto hipotetycznej sytuacji oczekiwania pod sklepem na powrót żony ze sklepu (bo nie lubię chodzić na zakupy) musiał bym stać na światłach mijania, żeby posłuchać radia.
W małej Fabii I miałem tak, że dopiero po wyciągnięciu kluczyka radio się wyłączało, a w Octavce nie :cry:
Wiem, że mogę sobie je wyłączyć ale wole nie, bo jak mnie pacną panowie z drogówki to chyba 100 PLN sobie za przypomnienie życzą.
Na razie palcuję włącznikiem ale tematu nie odpuszczę.Pozdrawiam GregorS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoZmień kodowanie świateł na amerykańskie. Wtedy światła się zaświecają jak spuścisz ręczny.
Bo jeśli będą mi gasły np. na światłach kiedy zaciągnę ręczny - to nie tędy drogaPozdrawiam GregorS
Komentarz
-
-
Witam, czytam i czytam i widzę że koledzy ostro szukają napięcia 12v. Ja mam na gwarancji auto i nie robiłem jak mówicie, za dużo tego lutowania, kabli itd. Jest o wiele prostsze rozwiązanie które u mnie działa od roku. Podłączyłem w ten sposób CB a napicie 12v stałe (niezależnie od przekręcenia kluczyka) znajdziecie według oznaczenia (niestety nie pamiętam teraz numeru) samego bezpiecznika odpowiedzialnego za zapalniczkę. Wyjmujecie go i normalnie wkładacie odizolowany kabelek na końcu w miejsce z jednego połączenia bezpiecznika, bez żadnych konwektorów itd.. Potem wciskacie bezpiecznik (ma na tyle tolerancji a i kabelek gruby nie musi być od CB) i po robocie. nie ma sensu rozkręcać połowy deski.Włożenie kabelka w górny czy dolny styk bezpiecznika ma znaczenie bo można podłączyć się przed lub po bezpieczniku, ale aby tego uniknąć i nie liczyć tylko na ten bezpiecznik to na kabelku + od CB dałem normalny bezpiecznik dodatkowy. To dla pewności jakby coś wyskoczyło itp, jest dodatkowy obwód zabezpieczający. Minus podobnie jak kolega z śruby wziąłem ale nie dawałem żadnego konwektora okrągłego tylko najnormalniej odkręciłem trochę śrubkę i wcisnąłem kabelek. Cały kabel dodatkowo taśmą o coś tam obwinąłem by nie poruszał się . Zamykacie klapkę od bezpieczników i gotowe. ma to rozwiązanie jedną wspaniałą zaletę. Nie tracicie gwarancji bo jak jadę do ASO to najzwyklej wyjmuję bezpiecznik i długi kabel i nic nie widać że coś kręcone było - gwarancja zachowana. CB ściągam i jakby co to podłączam na zapalniczkę. Proste i działa.Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez matomprawkładacie odizolowany kabelek na końcu w miejsce z jednego połączenia bezpiecznika, bez żadnych konwektorów itd..
Komentarz
-
-
No cóż może i druciarskie rozwiązanie ale sie sprawdza a tak jak powiedziałem, jakby było już po gwarancji to ok, stosuję "przerost formy nad treścią" a co mi tam, ale t chyba najtańsze, najprostsze i bezkonfliktowe podejście do tematu. Pozdrawiam.
Natomiast teraz myślę nad czymś zupełnie innym: trochę nazbierało się tych gadżetów w moim aucie na tzw. gniazdo zapalniczki, nawigacja, anty..., ładowarka do laptopa. W sumie jadąc na wakacje wypadałoby mieć wszystko podłączone razem. Przeraża mnie ilość wtyczek i kabli które będą po aucie krążyć, a ze daleko zazwyczaj jeżdżę ponad 1500km w jedną stronę to trochę takie "przewodziarstwo" będzie przeszkadzało. Warto by pomyśleć nad kompleksowym rozwiązaniem tego problemu, w jaki sposób wykombinować jedno miejsce na podłączenie tego wszystkiego, ominiecie wtyczek "zapalniczek" i zastąpić to może czymś mniejszym, gniazda słuchawkowe, mini zasilania? Pozdr.Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
Komentarz
-
-
kross12
-
w tym, że jak ktoś ma auto na gwarancji to nie może robić takich przeróbek, jak wkładanie pinów itp. Każda ingerencja na stałe powoduje brak dalszej gwarancji, stąd mój pomysł aby tego uniknąć, a druciarstwo nie ma tu nic do gadania, wystarczy podłączyć jedne drucik łatwiejszym kosztem co owocuje takim samym stanem jak wkładanie pinów itd. To chyba zrozumiałe, nie wszystkim już myknęła gwarancja.Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
Komentarz
-
-
kross12
-
kross12
matompra, ściągasz jeden element (odkręcasz 5xTorx) żeby dostać się do skrzynki bezpieczników, rzeczywiście nierealne... :lol: Poza tym, nikt Ci się nie przyczepi do tego że masz CB, sam mam auto na gwarancji wymieniłem już:
-kiere MF co za tym idzie manetkę i moduł
-radio
-nakładki na pedały i pedał
-antenę na dachu
-montaż BT
NIKT mi nic nie powiedział podczas napraw gwarancyjnych, fakt że naprawy nie dotyczyły elektroniki. W razie problemów wkładam stare grady i wszystko na temat
Komentarz
Komentarz